ALLT OM SOF 2008
· Senaste nytt
· Om SOF
· Välkomsthälsning
· Om Halmstad-Staden med tre hjärtan
· Praktisk information
· Meny Hotel Tylösand onsdag
· Priser 2008
· Sociala aktiviteter
· Övrigt program
· ArtOrt

DOKUMENT
· Program & kurser
· Sammanfattningar
· Åhörarkopior

ABSTRACTS
· Inskick för läkare
· Inskick för övriga

ANMÄLAN
· Anmälan online
· Tillgängligt boende
KONTAKT
· Kontaktpersoner
· För utställare
ÖVRIGT
· Tidigare årsmöten
· Startsida

Om Halmstad-Staden med tre hjärtan


Länssjukhuset snart 100 år
Det har funnits ett länslasarett i Halmstad sedan år 1869. Ursprungligen låg lasarettet där det nuvarande landstingshuset ligger, vid Nissan strax bakom Halmstad slott. I oktober 1915 invigdes det nya Länssjukhuset på Galgbergets sluttning, som då var en avskild och lantlig miljö utanför staden. Den ursprungliga lasarettsbyggnaden finns kvar än idag och hyser bland annat delar av medicinkliniken. Den kallas bland sjukhus-personalen ofta för "Klockhuset" efter klockan på takets torn. Den ende lasarettsläkaren fick en överläkarvilla strax intill.I takt med att Halmstad växte och sjukvården utvecklades byggdes också lasarettet ut. 1936 delades lasarettet upp i en kirurgisk och en medicinsk avdelning och fick också två nya byggnader, de så kallade östra och västra flyglarna. 1945 när medicinska barnkliniken invigdes hade sjukhuset fått så många olika specialiteter att det fick ett nytt namn: Centrallasarettet. Efterhand anställdes alltfler läkare, lasarettet delades upp i fler olika kliniker och avdelningar, och sjukhuset fick kontinuerligt nya byggnader för vård och personalbostäder. 1976 bytte Centrallasarettet namn till Länssjukhuset. Under 80- och 90-talen byggdes Länssjukhuset ut med två stora byggnader för vårdavdelningar, akutmottagning, operationsverksamhet och laboratorier. I november 2007 invigs en ny byggnad med patientmottagningar och ny huvudentré mitt i sjukhusområdet.Halmstad slott och Najaden
Slottet som byggdes på 1600-talet av vår danske kung Christian IV, är landshövdingens residens och turistbyråns hemvist. Framför slottet står skulpturen Råmärke (1995) av Carl Magnus, och bredvid ligger en av världens minsta fullriggare, skolskeppet Najaden, byggt 1897.
Skolskeppet Najaden är Halmstads "profil" och mest fotograferade objekt. Fartyget berättar om en skeppsgossehistoria från Karl XI:s tid fram till 1939. Najaden och systerfartyget S/S Jarramas byggdes i Karlskrona för utbildning av skeppsgossar 1897 resp 1900 och seglade på somrarna under tre månader för att utbilda i fartygskunskap - övriga nio månader genomfördes vanlig skolutbildning i Karlskrona. Pojkarna var i 14-årsåldern när de skrevs in för först tre års skeppsgosseutbildning och därefter sjömansskola i sex år. Fartyget visar den miljö pojkarna levde i - 100 skeppsgossar utbildades här av ca 20 ubildade befäl. Miljön ombord är numera i det närmaste som den var under fartygets aktiva tid 1897-1938.Stadsbiblioteket
Stadsbiblioteket ligger vackert vid och i (!) Nissan. Byggnaden är ritad av danska MAA Schmidt, Hammer & Lassen från Århus och invigdes våren 2006

 

 

 Europa och tjuren
Carl Milles fontän, Europa och tjuren, pryder Stora torg sedan 1926. Motivet kommer från grekisk mytologi, där Zeus i en tjurs skepnad rövar bort kungadottern Europa.
Det började med en önskan om en fontän. I många år diskuterades vad som skulle pryda torget. En tävling utlystes och så småningom gick uppdraget till Carl Milles. Han hade tagit intryck av Roms torg med dess fontäner och tog fasta på myten om Zeus och Europa. Myten säger att guden Zeus blev handlöst förälskad i konungadottern Europa. Att försöka vinna hennes kärlek var det inte tal om utan han förvandlade sig till tjur, lockade med Europa på en simtur och förde henne till Kreta. Fyra havsgudar - tritoner - bildar en skyddande ring kring paret på dess färd.
Den 7 november 1926 invigdes konstverket.Folkliv och Norre Port
Norre Port byggdes 1601 och är den enda kvarvarande stadsporten av de fyra som funnits. Genom porten gick dåvarande Rikstvåan så sent som på 1950-talet! Strax invid porten finns Norre Katts park - en skön oas vid Nissan med kafé sommartid och på andra hållet sträcker sig Storgatan med alla sina affärer och restauranger.Tylön
Tylön består huvudsakligen av glest ljungbevuxen berg- och klippterräng med inslag av buskskog och ängspartier. Från bryggan till öns högsta punkt löper en oxelallé som är planterad i slutet av 1800-talet. Allén omges av en förvildad fruktträdgård.
Namnet Tylön kommer av "tyle", ett gammalt dialektord med betydelsen "utskjutande, bergig udde".
På ön finns fornlämningar som består av tre bronsåldersrösen, två stensättningar samt "Tylajungfrun", en rest sten på vars topp en s.k. klumpsten är placerad.
Tylön är nu naturreservat och fågelskyddsområde med tillträdesförbud 15 mars - 15 juli.
Ön är häckningslokal för ejder, måsfågel och tobisgrissla.
1870 uppfördes ett fyrtorn av järn och en bostad för fyrbetjäning. Långt tidigare var emellertid ön bebodd och på 1500-talet fanns här ett fiskeläge. Fyren är obemannad sedan 1968.Golfstaden
Halmstad är Sveriges golfhuvudstad med inte mindre än 192 hål på 13 banor, och Halmstad Golfklubb i Tylösand är juvelen i kronan. Här finns flera banor av skiftande karaktär tack vare det varierade landskapet.
Ringenäs erbjuder en makalös havsutsikt och Bäckavattnet skogsbana ligger vackert i Fylleåns dalgång. I Haverdal spelar man i strandskog och på sandfält, medan banan i Tönnersjö rymmer de flesta naturtyper. Holm har extra stora greener i ett böljande jordbrukslandskap och Garnisonens bana ligger nästan mitt i Halmstad. Flygstaden är Europas enda bana för golfspelare med funktionshinder.Det bästa till sist - vår konferansanläggning
Med franska Trouville som förebild skapade Hovfotografen Johan Hallberg Tylösands Havsbad. Den nya badorten fick en snickarglad skapelse med tinnar, torn och 10 gästrum. Mycket har förändrats under åren. Idag behöver du inte längre ta båten för att komma till Tylösand. Det forna badhotellet ägs idag av den kände affärsprofilen Björn Nordstrand och popartisten Per Gessle och är ett av Sveriges populäraste konferenshotell av högsta internationella klass.
Här finns konstutställningar året runt – hotellet är Sveriges största galleri. Överallt omges man av samtida konst av internationell klass. En guidad tur brukar vara ett uppskattat inslag vid ett konferensbesök.
Hotellet är känt för sitt goda kök. Köksmästare Torsten Kjörling har en historia med 8 år i det Svenska kocklandslaget och erfarenhet från flera Nobelmiddagar. Nattklubben Leif’s Lounge är fylld av minnen från Gyllene Tider och Roxette.
Många av våra gäster har upptäckt de natursköna promenadstigarna i hotellets omgivning. Vi tar er gärna med på en guidad historisk vandring längs Prins Bertils stig som erbjuder kilometer efter kilometer av frisk, saltdoftande luft. 

Uppdaterad: 080312
Ansvarig utgivare: SOF


Huvudsponsorer:

Sponsorer: Stödföretag: