ALLT OM SOF 2008
· Senaste nytt
· Om SOF
· Välkomsthälsning
· Om Halmstad-Staden med tre hjärtan
· Praktisk information
· Meny Hotel Tylösand onsdag
· Priser 2008
· Sociala aktiviteter
· Övrigt program
· ArtOrt

DOKUMENT
· Program & kurser
· Sammanfattningar
· Åhörarkopior

ABSTRACTS
· Inskick för läkare
· Inskick för övriga

ANMÄLAN
· Anmälan online
· Tillgängligt boende
KONTAKT
· Kontaktpersoner
· För utställare
ÖVRIGT
· Tidigare årsmöten
· Startsida

Välkomsthälsning


Halmstad och Ortopedi
Halland är ett till ytan litet län, inklämt mellan Västra Götaland och Skåne. I väster – ”på framsidan” - har vi Kattegatt och i ryggen Småland. I forna tider var hallänningarna undersåtar till omväxlande den danska och svenska tronen. Sedan freden i Brömsebro 1645 har Halland tillhört Sverige, men närheten till Danmark är tydlig. Den danska ön Anholt tillhörde Morups kommun - och kanske är skrönan sann, som påstår att danskarna vid fredsförhandlingarna ställde ett ölkrus på kartan så att ön kom att tillhöra Danmark.

När kung Christian IV (1577-1648) tillträdde tronen ville han visa hallänningarna sin uppskattning. I sitt eget vapen hade han ett brinnande hjärta och han gav Halmstad ett vapen med tre krönta hjärtan. En varm kunglig gest och samtidigt en knäpp på näsan åt Erik XIV, som hade lagt sig till med riksvapnet Tre Kronor - något som skulle antyda ett svenskt herravälde över de tre nordiska rikena.

Halmstad grundades på 1300 – talet. Det första privilegiebrevet är från 1307 och år 2007 firade vi 700 - årsjubileum. Staden grundades vid Övraby, som ligger längre in i landet, men centrum flyttades på 1500 - talet till sin nuvarande plats.

På 1770 - talet byggdes hospitalet Tre hjärtan vid Stora torget i Halmstad. Detta vackra korsvirkeshus finns ännu kvar och är nu en restaurang. 1869 flyttades Lasarettet till Dragvägen invid Nissan, men man ansåg så småningom att detta läge var mindre lämpligt och dessutom stördes verksamheten av allt arbete med lossning och lastning i hamnen. Därför planerades under många år ett nytt sjukhus. När det gäller stora beslut har hallänningarna aldrig haft bråttom.

1915 invigdes det nuvarande sjukhuset i Halmstad. Begreppet Länssjukhus finns så tidigt som 1906 i våra arkiv. Sjukhuset har efter behov successivt förnyats och utvidgats genom tillbyggnader.

1976 kom den förste ortopeden till Länssjukhuset i Halmstad och sjukhuset var det sista centrallasarettet i landet där man inrättade tjänster för ortopeder. Till en början hörde ortopederna till allmänkirurgiska kliniken men redan 1977 fick man en egen klinik.

1987 påbörjades en nybyggnation av sjukhuset, som fortfarande pågår. Man började med att bygga vårdavdelningsblock med vårdavdelningar i vinkel. Detta har visat sig fungera bra, när antalet vårdplatser minskar och man sammanför olika kliniker på gemensamma avdelningar. En ny byggt ny operationsavdelning har byggts och som kronan på verket en stilig och inbjudande entre’.

Under senare tid har nya aktörer inom sjukvården etablerat sig i Halland. Spenshult, som tidigare ägdes av Reumatikerförbundet, har övertagits av privata vårdgivare och där opererar man nu reumatikerpatienter. Vidare har ett par av våra tidigare medarbetare startat privatkliniken ”Movement”, där man till att börja med specialiserade sig på att sköta sport- och idrottskador. Verksamheten har emellertid snabbt expanderat och omfattar nu de flesta ortopediska åkommor.

Behovet av ortopedi är stort och växande och vi ser inte de privata aktörerna som konkurrenter utan som komplement till vår egen verksamhet på Länssjukhuset.

Varmt välkomna till västkusten.


Per G Hansson

Klinikchef 1977-1998, höll i pennanAnders Wykman

 Mötesgeneral 

Uppdaterad: 080314
Ansvarig utgivare: SOF


Huvudsponsorer:

Sponsorer: Stödföretag: